| Lp. | Nazwa pojęcia | Definicja | Źródło  | 
| 1. | Analiza sensoryczna | Ocena organoleptyczna, wykonywana w sposób gwarantujący powtarzalność i odtwarzalność wyników. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Jędryka T.: Metody sensoryczne. Akademia Ekonomiczna, Kraków 2001
 | 
| 2. | Biureta | Rurka z podziałką i zaworem zamykającym, pozwalająca na dokładne odmierzanie objętości roztworów. | Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007 | 
| 3. | Cylinder miarowy | Naczynie w kształcie cylindra (najczęściej szklanego) otwartego z jednej strony, z naniesioną podziałką, służące do odmierzania określonej objętości cieczy. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007  | 
| 4. | Dobra Praktyka Laboratoryjna (DPL) | System zapewnienia jakości badań, określający zasady organizacji jednostek badawczych wykonujących niekliniczne badania z zakresu bezpieczeństwa i zdrowia człowieka i środowiska,  w szczególności badania substancji i preparatów chemicznych i warunki, w jakich te badania są planowane, przeprowadzane i monitorowane, a ich wyniki są zapisywane, przechowywane i podawane w sprawozdaniu. Tzw. GLP (od ang. good laboratory practice). | 
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20031161103   [dostęp: 31.10.2018] | 
| 5. | Dokumentacja technologiczna | Zbiór dokumentów, w którym są zawarte wszelkie informacje i zalecenia niezbędne do prowadzenia procesu technologicznego. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2012 | 
| 6. | Kalibracja | Działanie, które w pierwszym kroku ustala zależność pomiędzy odwzorowywanymi przez wzorzec pomiarowy wartościami wielkości wraz z ich niepewnościami pomiaru, a odpowiadającymi im wskazaniami wraz z ich niepewnościami,  a w drugim kroku wykorzystuje tę informację do ustalenia zależności pozwalającej uzyskać wynik pomiaru na podstawie wskazania. | Borzymiński J. (red.): Międzynarodowy słownik terminów metrologii prawnej. Główny Urząd Miar, Warszawa 2015 | 
| 7. | Karta charakterystyki substancji niebezpiecznej | Dokument zawierający opis zagrożeń, które może spowodować substancja lub mieszanina chemiczna, a także podstawowe dane fizykochemiczne na jej temat. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Skoog D.A., West D.M., Holler F. J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007 | 
| 8. | Klasy jakości | Sposób klasyfikowania produktów spożywczych,  w którym przynależność produktu do danej klasy jakości jest zależna od posiadania przez niego określonych cech jakościowych. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2012 | 
| 9. | Kolba miarowa | Naczynie do przygotowania roztworu o dokładnie znanej objętości. | Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007 | 
| 10. | Metoda punktowa | Ocena ogólnej jakości produktu w skali  5-punktowej. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012 | 
| 11. | Metoda termostatowa | Metoda polegająca na umieszczeniu odpowiedniej, liczby próbek gotowego produktu w określonej temperaturze na określony czas, pozwalająca na podstawie zaobserwowanych zmian na stwierdzenie, czy nastąpił rozwój mikroorganizmów. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012 | 
| 12. | Metody klasyczne analizy chemicznej | Tradycyjne metody analizy chemicznej, wykonywanej ręcznie przez chemika analityka,  z użyciem prostej aparatury laboratoryjnej i wzroku badacza. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012 | 
| 13. | Metody instrumentalne analizy chemicznej | Metody analizy chemicznej przeprowadzanej  z użyciem skomplikowanej aparatury pomiarowej (często skomputeryzowanej), która zastępuje chemika zarówno w zakresie samego wykonania analizy jak i rejestracji oraz interpretacji wyników. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012 | 
| 14. | Metrologia | Nauka dotycząca sposobów dokonywania pomiarów oraz zasad interpretacji uzyskanych wyników. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012 | 
| 15. | Ocena organoleptyczna | Ocena cech wyrobu na podstawie wrażeń odbieranych za pomocą zmysłów, takich jak: smaku, węchu, wzroku, dotyku, słuchu. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Cichoń Z. (red.): Towaroznawstwo żywności: podstawowe metody analityczne. Uniwersytet Ekonomiczny, Kraków 2009 | 
| 16. | Opakowanie bezpośrednie | Opakowanie bezpośrednio stykające się z towarem. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2012 | 
| 17. | Opakowanie pośrednie | Opakowanie służące do ochrony towarów opakowanych oraz samych opakowań bezpośrednich. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2012 | 
| 18. | Oznaczanie zawartości | Określanie na podstawie analizy chemicznej jaka jest zawartość danego składnika w próbce. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007 | 
| 19. | Pipeta | Urządzenie służące do przenoszenia znanych objętości roztworu z jednego naczynia do drugiego. | Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007 | 
| 20. | Próbka reprezentatywna | Porcja materiału pobranego z danego obiektu w taki sposób, że wykazuje istotne właściwości charakterystyczne dla całego układu. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012 | 
| 21. | Szkło laboratoryjne | Podstawowe wyposażenie laboratorium chemicznego obejmujące wyroby wykonane ze szkła o specjalnych właściwościach, używane do prac naukowych i analiz chemicznych wykonywanych w trakcie badań. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007  | 
| 22. | Urządzenia kontrolno-pomiarowe | Urządzenia służące do określania parametrów ilościowych i jakościowych produktów. Niektóre z tych urządzeń mają charakter uniwersalny i znajdują zastosowanie w badaniach różnorodnych produktów, natomiast urządzenia specjalistyczne są stosowane w badaniach wąskiej grupy produktów. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Miller J., Miller J.: Statystyka  i chemometria w chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2016 | 
| 23. | Waga analityczna | Przyrząd służący do dokładnego wyznaczania masy. | Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007 | 
| 24. | Wrażliwość sensoryczna | Zdolność reagowania na niewielkie bodźce zmysłowe. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Jędryka T.: Metody sensoryczne. Akademia Ekonomiczna. Kraków 2001 |